4,5 G = LTE ve 1,2,3,4 ve 5. Generations Hakkında Bilgiler
Mobil internet hızını gözle görülür bir biçimde hızlandıran yeni teknolojiye geçenler akıllı telefon ekranlarında 4.5G yazısı yerine LTE yazısını gördü.
LTE İLE 4.5G ARASINDA NE FARK VAR?
LTE (Long Term Evolution) ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarıma verilen addır.
4.5G hızının bir başka adı olan LTE'yi yüksek hızlı mobil internete verilen ad olarak da tanımlamak mümkün.
LTE 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP bazlıdır.
Evlerimizde kullandığımız kablosuz internet yani IP tabanlı bağlantının yapabildiği her şeyi yapabilen LTE, 3G'ye oranla yaklaşık 10 kat internet hızı sağlar.
2G'den 3G'ye geçişte çok yüksek oranda veri kullanımı olacağı için onay şartı aranıyor. Başka bir deyişle 4.5G'ye geçmek için öncelikle operatörünüze onay vermeniz gerekiyor. 4.5G'ye geçmek için operatörünüze onay verdikten sonra eğer akıllı telefonunuz ve SIM kartınız 4.5G ile uyumluysa izlemeniz gereken adımlar oldukça basit. Bu koşullar altında yapmanız gereken tek şey akıllı telefonunuzun "ayarlar" kısmından 4.5G'yi işaretlemek.
Bilişim dünyasında baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. 19.yüzyılda gerçekleşen bilimsel gelişim 20.yüzyılın ilk çeyreğinde ikiye katladı. Daha sona ivme arttı. Sanayi çağı geçti, bilgi çağını yaşıyoruz. Bundan sonra Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Mars'a Yolculuk ve Koloni Kurma, Robot Teknolojisi, insansız araçlar vb. teknolojik gelişmeleri yaşayacağız.
* 1G; Analog hücresel yapı şeklinde idi.
* 2G; "CDMA (Code Division Multiple Access)", "GSM (Global System for Mobile Communications)", "TDMA (Time Division Multiple Access)" gibi teknolojiler ile geldi.
* 3G; "WİMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access)" ile zenginleştirilip 300 Mbps hızı destekleyen sürümü ile geldi.
* 4G; 1000 Mbps hızı destekleyen "LTE Advanced" ile kullanılmaya başlandı.
* 4,5G "LTE (Long Term Evolution)"
* 5G Teknolojisi; 2020 yılında ülkemizde kullanıma hazır olacak. 10 kat fazla veri hacmine sahip. GBit seviyesinde veri hızı. Yüksek frekanslı. Optimum anten boyu kısa. Bu teknoloji için;
-Kablosuz ağın dev boyuta genişlemesine ihtiyaç duyulacaktır.
-Artan veri miktarını karşılayabilmek için çekirdek ağlarda fiberglass teknolojisinin yükseltilmesi gerekmektedir.
-Çekirdek ağa daha fazla bant genişliği sağlamaya ilaveten veri ulaşımının da optimize edilmesi sağlanacaktır.
-"OFMD (Orthogonal Frequency Division Multiplexing)" isimli bir protokol kullanılacak. 20 Gbps hızı 1ms tepki süresiyle sunabilecek. Ücretsiz DSL/fiber hattı hizmeti verilecek.
Yeni teknolojilere hazır olunuz. Bilişim dünyasında olağanüstü gelişmeler bizleri bekliyor...
Kaynaklar
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/lte-nedir,QREF7hhY8UK5fpSA6WmVLg
https://sanalkurs.net/5g-teknolojisi-10424.html
Yorumlar
Yorum Gönder