Leonardo da Vinci ‘nin dünyayı değiştiren 10 Büyük İcadı
Leonardo Da Vinci ‘nin dünya çapında en önemli 10 buluşu
Yüksek rönesansın en önemli temsilcilerinden Leonardo Da Vinci ‘yi herkes ünlü Mona Lisa adlı çalışmasıyla tanısada kendisi yaşadığı dönemin ötesinde, buluşlara imza atan bir mucitti. Her ne kadar bir çok projesini, fırsatçı iş adamları ve çağın tekenolojisinin yetersizliliği nedeniyle hayata geçiremesede buluşlarına dair çizimler ve diagramlar Leonardo’nun not defterleriyle bugüne kadar gelmiştir.
1452 ve 1519 yılları arasında yaşayan Leonardo da Vinci tüm zamanların en büyüleyici sanat eserlerini ortaya koyması ile tanınıyor. Son Akşam Yemeği ve Mona Lisa tablolarını bilmeyen yoktur. Fakat o sadece muhteşem bir ressam değil, aynı zamanda çok başarılı bir bilim insanı, mühendis, kâşif ve sanatçıydı.
Leonardo Da Vinci ‘nin dünya çapında en önemli 10 buluşunu derledik;
1- Paraşüt
Uçakların henüz icat edilmediği zamanalarda, çizimlerini yaptığı hava araçları Leonardo Da Vinci ‘yi 1515 yılında paraşütü tasarlamaya itti. Bu paraşüt tasarımı günümüz paraşütlerinin atası sayılmaktadır. Bu tasarım Adrian Nicholas adlı maceraperest tarafından 2000 yılında denendi ve kontrolü oldukça zor olan bu paraşüt o dönemde başarılı sonuçlar verdi.
2- Makinalı Tüfek
Modern makinalı tüfekler ile kıyaslanamayacak olan bu tasarım seri bir şekilde günümüz makinalı tüfekler gibi mermi atamaz. Da Vinci ‘nin siIahı aynı anda pek çok mermiyi atabilir. Her ne kadar notlarında savaş ve ölüm makinalarından nefret ettiğini belirtiyor olsa da, günümüzdeki gibi o dönemim yatırımcıları da savaşa para yatırım yapma isteklerini kullanarak ihtiyacı olan parayı kazanmak istemesidir. Da Vinci ‘nin bir çok projesi gibi bu makinalı tüfek tasarımıda hiç bir zaman üretilememiştir.
3- Bilya
Her ne kadar önemli bir buluş olarak görülmese de günümüz de bir çok alanda rulman (bilya) kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak bisiklet, kaykaylar vs gibi pek çok mekanik ve motorlu araçlarda bilya kullanılmaktadır.
4- Leonardo Da Vinci Dalgıç Kıyafeti
Limana doğru yanaşmaya çalışan düşman gemilerini denizin altından dalgıç kıyafetleriyle adamlar yollayarak düşman gemilerini batırmayı düşünmüştür. Günümüzde bu fikir her ne kadar basit geliyor olsa da 15.yy için bu fikir dahiyanedir. Bu çalışmalar o zamanalar da hayata geçirebilseydi venedik donanmasına ihtiyaç duyulmadan düşman gemileri belki de geri püskürtülebilirdi.
5- Zırhlı Tank
36 ayrı siIahı bulunan ve kaplumbağaya benzeyen bu tank 8 kişinin kas gücüyle hareket edebilmekteydi. Her yönden ateşlenebilen bu tank rahatlıkla düşman askerlerini uzak tutabiliyor olsa da çizimlerdeki bazı hatalardan dolayı tank hareket edemezdi. Büyük ihtimalle, Da Vinci bu hataları tasarımlarının düşmanlar tarafından ele geçirilme ihtimaline karşın yapmış olduğu tahmin edilmektedir.
6- Ornitopter
Ornithopter ile Da Vinci insanların kuşlar gibi uçmasını amaçlamıştır. Yarasaya benzeyen tasarım insan gücü ile çalışmaktadır. Belirtmek isteriz ki çok güçlü kaslara sahip değilseniz bu uçan yarasa ile yere çakılabilirsiniz. Da Vinci’nin bu çizimlerinden anlaşılabileceği üzere aerodinamik üzerine oldukça tecrübelidir.
7- Kendi Kendine Giden araba
Sürücüsüz olarak kendine kendine giden bu araç üzerindeki düzenek kurulduktan sonra belirtilen yöne doğru hareket etmektedir. Her ne kadar Da Vinci notlarında bu mekanik aksanı detaylı şekilde belirtmemiş olsa da 15.yy da yaşayan Da Vinci’nin hayal gücünün ne kadar ileri seviyede olduğu gerçeğini değiştirmez.
8- Helikopter
Uçan hiç bir insanın yapısı bir makinanın olmadığı bir dönemde Da Vinci havayı dönme kuvvetiyle itip çekerek uçmayı sağlama fikrini çizimlerinde ortaya atmıştır. Çizimlerden yola çıkarak kanatların helezonik yapısı teoride buna müsait gibi gözüküyor olsa da yer çekimine karşı koyabilmesi için çok yüksek hızlarda döndürülmesi gerekiyor.
9- Robot Şovalye
İnsan vücudunun mükemmel anotomik yapısından ilham alan Da Vinci ilk insansı robot makinasını tasarlamıştır. Lodovico Sforza için geliştirdiği bu robot Da Vinci’nin hayata geçirebildiği az sayıda projesinden biridir. Bu tasarımın benzeri 2002 yılında robotik uzmanı olan Mark Rosheim tarafından tekrar üretildi. Rosheim daha sonra ise bu tasarımlarının bazılarını Nasa’nın robotlarında kullandı.
10- Geleceğin Şehri
1400’lü yıllarda tüm avrupa kara veba ile savaşıyordu. Şehirleri hastalıklara karşı daha korunaklı yapmayı amaçlayan Da Vinci, kanalizasyon sistemlerinin daha iyi çalıştığı, mikrop saçabilecek alanları minuma indirgediği bir şehir sistemi çizmiştir.
Leonardo da Vinci’nin Yapılacaklar Listesi
— Milan ve banliyölerin ölçüsünü hesapla.
— Cordusio’ya (Piazza Cordusio, İtalya’nın merkezinde bir meydan) giden yoldaki kitapçıdan Milano ve kiliselerini ele alan bir kitap edin.
— Corte Vecchio’nun (dük sarayındaki avlu) ölçüsünü hesapla.
— Castello Vecchio’nun (dük sarayının kendisi) ölçüsünü hesapla.
— Aritmetik üzerine uzman birinden üçgenin nasıl kareye çevrildiğini öğren.
— Messer Fazio’dan (Pavia’da tıp ve hukuk profesörü) orantı öğren.
— Brera Friar’ı “De Ponderibus”u (mekanik bilimi üzerine eski bir metin) göstermesi için ikna et.
— Topçu Giannino ile Ferrara kulesinin boşluksuz duvarlarla örüldüğünü yeniden konuş. (Burada da Vinci’nin ne demek istediğini kimse bilmiyor.)
— Benedetto Potinati’ye (Floransalı bir tüccar) Flanders’te buzda gitmenin ne anlama geldiğini sor.
— Milan’ı çiz.
— Üstat Antonio’ya havanların kale burçlarında nasıl pozisyonlandırıldıklarını sor.
Mastro Giannetto’nun arbaletini araştır.
— Lombard yöntemiyle bir kilit, kanal ve değirmenin nasıl tamir edileceğini öğrenmek için hidrolik bilimi üzerine uzmanlaşmış birini bul.
— Üstat Giovanni Francese’nin söz verdiği gibi güneşin ölçülerini söylemesini iste.
— Pavia Kütüphanesi’nde çalışan, matematikle ilgilenen Vitolone’ye (ışık bilimi hakkında bir metnin yazarı) ulaşmaya çalış.
Bu liste sayesinde Da Vinci’nin doymak bilmez merakını, entelektüel huzursuzluğunu ve nasıl sürekli yeni şeyler keşfetme arzusuyla dolup taştığını hissedebilirsiniz.
Listedeki maddelerin kaç tanesinin matematik, fizik, astronomi veya ekonomi üzerine olsun, ona bir şeyler öğretmesi için uzmanlar bulma konusunda olduğu dikkate değer.
Üstelik kim gündelik yapılacaklar listesine, “Milan’ı çiz!” diye bir madde ekler ki?
1510’lu yıllara dayanan gelecek yapılacaklar listeleri, da Vinci’nin anatomiyle büyülendiğini gösteriyor. Güzelce işlenmiş kemik ve iç organ çizimleriyle dolu bir not defterinde yapması gereken daha fazla iş görüyoruz. Kafatası bulmak, bir timsahın çenesini ve bir ağaçkakanın dilini betimlemek, parmağını ölçü birimi olarak kullanarak bir cesedi ölçüp biçmek gibi.
Aynı sayfada, anatomik çizimler yapan birinin önemli gördüğü niteliklerini listeler. Temel nitelikler, keskin bir bakış açısı ve bedenin iç işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak. Tabii güçlü bir mide de gerekli.
Yukarıda da Vinci’nin not defterinin bir sayfasını görebilirsiniz. Ancak şunu söylemeliyiz ki 16. yüzyıl İtalyancası biliyor olsanız bile notlar sadece ayna karşısında okunabilecek şekilde ters yazılmış.
Kaynaklar
https://beyinsizler.net/leonardo-da-vinci-nin-dunyayi-degistiren-10-buyuk-icadi/
https://kayiprihtim.com/liste/leonardo-da-vinci-9-icat/
https://kayiprihtim.com/dosya/leonardo-da-vinci-yapilacaklar-listesi/
Yorumlar
Yorum Gönder