Yapay Zeka ile Dünya' nın Sonu Gelebilir Mi?


Dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Stephen Hawking yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.

BBC'ye konuşan Hawking, yapay zekanın çok geliştiğini ve faydalı olduğunu ancak insan zekasını geçebilecek bir düzeye gelmesinden endişe duyduğunu söyledi.

Hawking, "Yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz" dedi.

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı olan dahi fizikçi de yapay zeka teknolojisi aracılığıyla konuşabiliyor.

Intel'e ait bir akıllı telefon klavye uygulaması olarak çalışan bu teknoloji, Prof. Hawking'in ne düşündüğünü anlayabiliyor ve kullanmak isteyebileceği kelimeleri önerebiliyor.

Milyonlarca insan işsiz kalabilir

Yapay zekanın olumlu bir güç olacağı yorumları yapılsa da, makinelerin geleceği hakkında kaygılı olan sadece Stephen Hawking değil.

Kısa vadede, akıllı makinelerin belli işlerde insanların yerini alacağı gibi bir endişe de var.

Uzun vadede ise teknoloji uzmanı Elon Musk'ın uyardığı gibi, "yapay zeka karşımızdaki en büyük varoluşsal tehlike" olabilir.

Stephen Hawking dünyadaki yaşama dair en büyük tehditlerden birinin iklim değişikliğinden geleceğini düşünüyordu. Hawking, bu yüzden ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesine dair endişelerini de açıklamış ve "Geri döndürülemez noktaya çok yakınız. Trump'ın bu eylemi Dünya'nın 250 derece sıcaklıkta ve asit yağmurlarının olduğu Venüs'e benzemesine giden yolu açabilir" demişti.

2010 yılında Discovery Channel'a konuşan Hawking, uzaylıların Dünya'yı kaynakları için talan edip yoluna devam edebilme ihtimalinden espril bir şekilde endişelendiğini söylemişti. Hawking "Akıllı varlıkların tanışmak istemeyeceğimiz türden şeylere nasıl dönüşebileceğini görmek için kendimize bakmamız yeterli" ifadelerini kullanmıştı.

Yukarıdaki açıklamaları da incelediğimizde gelecekte bizi bekleyen tehlikeyi daha iyi tahayyül edebiliyoruz.

Konuya ilişkin şahsi değerlendirmelerim;

Yapay zeka temelli dünyanın sonunu getirme projesi, 2020 yılı itibariyle artık hayata geçirilmiştir. Dünya nüfusunu azaltma projesi de diyebileceğimiz bu projede nihai amaç, doğaya insandan daha çok önem veren sürdürülebilir bir dünya yaratmak. Bu gelecekte insan nüfusu azaltılıp, insan kaynaklı çevre katliamlarının önüne geçilecek. 

Yapay zekaya, insan nüfusu çevreye zarar vermeden nasıl azaltılabilir sorusu soruldu. Tabiki nükleer bir bomba ile nüfus azaltımı hiç çevreci bir yaklaşım olmayacaktı. Bunun için ''ölümcül bir virüs'' ortaya atıp, toplumda korku ve kaos ortamı oluşturmak en iyi seçenekti. 

Yapay zeka, virüs sonrası iklim değişikliğini gündeme getirecek. Bu gelişmelere paralel ekonomik krizler ve savaşlar yaşanacak. Bunlar neticesinde de dünya nüfusu maalesef dramatik bir şekilde düşecek. Böylesine olumsuz bir senaryo maalesef şu an için hayal değil. Yaşananlar buna en büyük delil. Marmara' da görülmemiş bir deniz salyası vakası, Antartika' da kopan devasa buz dağları, kara mantar hastalığı v.s. basın yoluyla yaratılmak istenen korku ve kaos ortamı. Hepsi yapay zeka tarafından oluşturulan senaryonun bir parçası.

Ünlü ekonomist dergisi de yapay zeka tarafından çıkarılan bir dergi olabilir. Tahminleri oldukça çarpıcı ve çoğu gelecekte olabilecek veya olan şeyler.

Oluşturulan bu senaryoda dikkat çeken bazı enterasan hususlar var; yapay et furyası, maske takma zorunluluğu (takan kişiye co2 bombardımanı), sokağa çıkma yasağı (d vitamini alamama), ekonomiye yük olan vergi vermeyen 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kesime gelen yasaklar, sanal paranın piyasaları zorlaması, zoom üzerinden yapılan toplantılar ile bigdataya destek ve yapay zekanın makine öğrenmesi ile daha da gelişmesi vs. durumlar artık komplo değil, gerçek.









Kaynaklar

https://www.cnnturk.com/dunya/stephen-hawkingden-urkuten-kiyamet-senaryosu?page=11

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141202_hawking_yapay_zeka

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi

Matrix Felsefesi ve Platon' un Mağara Alegorisi