Mutluluk Hormonları (S- E- D- O)

 



1. DOPAMİN HORMONU

Bu hormon, kişinin harekete geçmek ve kendini motive etmesi için salgılanır. Örnek vermek gerekirse, iyi bir üniversite derecesinden faturaları ödemeye, bir şeyleri tamir etmekten tutun da video oyununda bölüm geçmeye kadar pek çok motivasyonda rol oynayıcıdır.

Böylece motivasyonlar sayesinde kişi her başarısından sonra ödüllendirileceğini ya da kendini iyi hissedeceğini bilir. Yaptığınız davranışlar, uğraşlar sonunda finali gördüğünüzde ve başarılı olduğunuzda salgılanan dopamin hormonu aynı zamanda, farklı fikirler üretirken de beyninizde akışkan halde hareket sağlar.

2. OKSİTOSİN HORMONU

Bir başka kişi ile yakınlık kurmak, sağlıklı ilişkiler oluşturmak için beynin kullandığı hormonlardandır. Oksitosin hormonu cinsel temas sırasında orgazma ulaşıldığında serbest kalacağı gibi aynı zamanda bir anne bebeğini emzirirken de salgılanabilir.

Sosyal ortamlarda, kişilerle konuşurken, gülümseme, bakışma, sarılma, hediye alma ya da köpeğiyle eğlenceli vakit geçirme esnasında dahi kişilerde oksitosin hormonu salgılanması tetiklenir.

Günümüzün teknolojik dünyasında kişiler kendi köşelerine çekilip çok fazla yalnız kalabiliyor, işlerini bilgisayarlar aracılığıyla takip ediyor ve fazla sosyal olamıyor bu da otomatik olarak kişileri duygusal açıdan eksiltebiliyor. Fakat bir sosyal etkinliğe katıldığında, spor salonunda çalışırken bir yandan diğer kişilerle sosyal olduğunda veya bir arkadaşınızla öğle yemeğine çıktığınızda, oksitosin seviyeniz yükseliyor, mutlu oluyor ve kendinize olan özgüveninizde de artış sağlanıyor.

3. SEROTONİN HORMONU

Vücutta çok fazla rol oynayan serotonin hormonunu sabit tutabilmek oldukça zordur. Güven molekülü olarak da düşünebileceğiniz bu hormona iyi modunuzdaysanız vücudunuzda var olduğu için teşekkür edebilirsiniz. Ancak kötü bir moddaysanız bunun sebebi de vücudunuzdaki serotonin seviyesinin azlığıdır. Yani bu hormonun ruh halinizi kontrol ettiğini söyleyebiliriz.

Geçmişte yaşanan mutlu ve güzel anlarda beyin serotonin salgılamış ve bunu çok sevmiştir, bu yüzden kişinin geçmişteki o anılarını anımsayarak yine aynı şeyleri yaşamasını ister. Beyin bu hormonun bağımlısıdır ve bunu elde edebilmek için de kişinin hayattan zevk almasını, kazançlar sağlamasını bekler.

Depresyon, ruhsal çöküntü, yalnızlık gibi durumlarda kişideki serotonin seviyesi çok düşüktür. Bu gibi durumlarda hemen hemen çoğu kişinin kullandığı anti-depresan gibi ilaçlar tamamen bir çözüm olmaktan çok yardımcı niteliktedir. Kişi bu ilaçlara bağımlı olduğunda, ilaç kullanmadığı zamanlarda depresyonu geri döneceğinden bu durum tehlikeli bir hal alabilir. Bu yüzden, kendi motivasyonunu sağlamaya çalışmalı ve umudunu kaybetmemelidir.

Meditasyon yapmak bu yüzden önemlidir, her stresli, kötü günün ardından meditasyon yapıp, beyninize olumlu düşünceler yükleyebilir ve kendi hormon düzeninizi kendiniz sağlamayı öğrenebilirsiniz.

20 dakika kadar güneşlenmek de cildin UV ışınlarını emerek, D vitamini dışında, serotonin hormonunda da artış sağlamasına yarar. Eğer serotonin hormonu vücutta %80 kadar bir kayba ulaşırsa, kişinin ruhsal durumunda ani değişiklikler, akıl hastalığı ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

4. ENDORFİN HORMONU

Endorfin Hormonu kelime anlamıyla “kişinin kendi ürettiği morfin” olarak bilinmektedir. Vücuttaki acıyı azaltır ve rahatlatır. Bir tür doğal uyuşturucudur ve sürekli üretilmez, yoksa kişi sıcak bir fırına dokunabilir ya da kırık bir bacakla yürüdüğünde canı acımaz hale gelir, fakat fiziksel olarak da kendine zarar verebilir.

Yorucu fiziksel eforlar sonucunda üretilen Endorfin Hormonu, fiziksel aktivite, cinsel ilişki ve orgazm esnasında, kişi gülerken gibi durumlarda salgılanabileceği gibi akupunktur tedavisi ile de salgılanması tetiklenebilir.

İlginç şekilde; vanilya ve lavanta gibi kokular koklayıp, çikolata veya baharatlı gıdalar yemek de endorfin salgılanmasının artışıyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.



Kaynaklar:

https://www.uniqmagazine.com/tr/content-details/vucudumuzdaki-4-mutluluk-hormonu-ve-yararlari.html?I=2533

https://www.sportsandmerits.com/makale/562-mutluluk-hormonlari-mutlu-oldugunuzda-salgilanan-hormonlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi

Matrix Felsefesi ve Platon' un Mağara Alegorisi