Neuralink Nedir?

NEURALINK

Neuralink bir BMI yani Brain-Machine-Interface Yani BEYİN-MAKİNE-ARAYÜZÜ.
İnsan beyni ile yapay zekayı birleştirmeyi hedefleyen bir proje. Şirket ise kendini şu şekilde tanımlıyor: İnsan beynini bilgisayarlar ile fiziksel bir bağlantı olmadan bağlamaya yarayacak bir araç üretmek isteyen bir nöroteknoloji şirketi.
Bu işi beyne yerleştirilecek bazı elektrotlar ile yapmak istiyorlar ve yine kendi açıklamalarına göre başlıca amaçlarından biri beyin hasarı yaşayan insanlara yardımcı olabilmek. Beyinde yaşanan fonksiyon bozukluklarını çözmek, belki de şu anki halimizden daha gelişmiş bir insan formu ortaya çıkarmak. Süper insanlar geliyor diyebiliriz.
Beyne yerleştirilecek elektrotlar ile insanın hafızasının ve bilişsel becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu elektrotlara da sibernetik implantlar adı veriliyor. Sibernetik; makineler ve canlılarda iletişim ve otomatik kontrol sistemlerinin bilimi olarak özetlenebilir. Bu implantlar ile insan beyni elektronik cihazlar ve yazılımlar ile bir tür bağlantıya sahip olacak… Bu da tam olarak NeuraLink’in amacı zaten.
Bu elektrotları da nasıl yerleştireceğini açıklıyor şirket. Bir robot yardımı ile insanın kafatasında insan saçının onda biri kadar küçük bir delik açılacak ve bu deliklerden robot çok hassas bir şekilde bu elektrotları uygun yerlere yerleştirecek. Bu elektrotlar bahsettiğim gibi kablosuz olacak ve Elon Musk bu teknolojiyi bluetootha benzetiyor.
“Algıladığınız, duyduğunuz, hissettiğiniz veya düşündüğünüz her şey nöronlarda yaşanan faaliyetlerin sonucudur” İşte NeuraLink de buna odaklanacak. Beynin farklı bölgelerinde kayıtlar gerçekleştirecek ve bu bölgelerde aktivasyon oluşturacak.
Elon Musk’a göre “Telefonunuz, billgisayarınız ve kullandığınız tüm cihazlar ile bundan 30 yıl öncesine göre normal bir insandan daha geniş bir kontrol alanına sahibiz. Teknolojik bir uzantımız var.” Bir nevi CYBORG gibi olduğumuzu söylüyor.
NeuraLink ile insan beyni bilgisayardan doğrudan bilgileri indirebilecek veya yükleyebilecek. Matrix’te de böyleydi. Yeni beceriler edinmek için Neo’da bilgisayardan becerileri indiriyordu. Bu gelişme ile ilgili endişeler de işte tam olarak buradan çıkıyor. Musk bu korkulara karşı “Zorunda değilsiniz, bunu isterseniz taktırmayabilirsiniz” diyor ama bilemiyorum.
Bu gelişme TECHNOLOGICAL SINGULARITY yani Teknolojik Tekillik denen olasılığı inanılmaz hızlandıracak gibi görünüyor. Ray Kurzweil şöyle açıklıyor. Teknolojideki tekillik, teknolojinin çok hızlı (üssel hızlarda) gelişmesinden kaynaklanır. Yani teknolojiyi öyle hızlı geliştiriyoruz ki yakın zamanda kendimizden daha akıllı makineler geliştirmiş olacağız ve teknolojik gelişim hızı makinelerin tasarrufuna geçtiğinde sonsuz hızlara çıkacak. Çünkü makineler de kendilerinden daha akıllı makineler yapacaklar. Bu denkleme göre, makine insan zekasını geçerse gelecek öngörülemez yani sonsuz olur. Birkaç yıl içinde insan beynini simüle edebilecek kadar güçlü bilgisayarlar olacak ondan şüphe yok. (KUANTUM BİLGİSAYARLARINDAN BAHSEDİYOR. İNSAN BEYNİ VE DOĞA SİMÜLASYONU)
25 yıl sonra mevcut teknolojiler mevcut halinden 1 milyar kat daha güçlü olacak ve 2029 gibi insan beynini tamamen çözmüş olacağız. Bu da bize insanın tüm becerilerini, özelliklerini ki buna duygular da dahil, simüle edebilecek yazılımlar ve algoritmalar şeklinde geri dönecek. Makineler birkaç işlemle saniyeler içerisinde milyarlarca şeyi doğru şekilde hatırlayabilecek, uygulayabilecek. İnsanın iletişim hızından milyonlarca kat daha hızlı bir şekilde bu bilgileri paylaşabilecek.
2045 gibi ise insanlar insan-makine türü bir medeniyete ulaşacak ki bu da yine mevcut teknolojilerin milyarlarca kat daha güçlü olacağı ve buna bizim de katkı yapacağımız anlamına geliyor. Burası da bahsettiğimiz Teknolojik Tekillik noktası olacak. Ondan sonrasını ise hayal etmek mümkün değil… Edemeyiz… 

İşte tüm bu olasılıkları mümkün kılacak bir teknoloji NeuraLinkSadece evin ışıklarını düşünce gücüyle açıp kapatmaktan bahsetmiyoruz burada. Sevdiklerimizle neredeyse telepatik bir biçimde iletişim kurabilir, hiçbir cihaza ihtiyaç duymadan internette gezinebilir ve Yapay Zeka ile etkileşim halinde olabiliriz. Ya da az önce bahsettiğimiz gibi o anda ihtiyacınız olan – misal Korece Konuşmak – gibi becerileri saniyeler içinde kazanabilirsiniz. Ya da sağlık açısından özellikle felçli hastaların tekrar hareket kabiliyetini kazanmasını sağlayabilir. Bu çok uzak bir olasılık değil bu arada. Ne de olsa insan beyninde motor fonksiyonları gerçekleştirmesini sağlayan bölümleri biliyoruz. Bu bölümleri kontrol edebildiğimizde müthiş bir devrim görebiliriz bu alanda.
 
 

KAYNAKLAR:





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TPS (Toyota Production System) ve PUKÖ - Pareto Analizi

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi