5G Teknolojisi

5G ile Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak – 5G Nedir?

Şu anki hayatınızı ve internet deneyiminizi bir düşünün. Gayet hızlı ve yeterli değil mi? Bence öyle. Ama insan bazen bir ihtiyaç ortaya çıkmadan ona ihtiyacı olduğunun farkında olamıyor. İşte 5G de tam olarak bunu yapacak bize. Bundan önce nasıl yaşıyormuşuz diyeceğimiz bir teknoloji 5G. 3 ana başlıkta bu teknolojiyi ele alabiliriz: HIZ, GECİKME/TEPKİ SÜRESİ (LAG) VE BAĞLANABİLİRLİK

HIZ

Şu an 4G teknolojisini kullanıyoruz ve ulaşabildiğimiz maksimum hız 10 mbit ila 100 mbit arasında değişiyor. Aslında 100 mbit dünyanın en hızlı internet bağlantılarından birine sahip Singapur’da ulaşılabilen hız. Bizim içinse 10 mbit çok çok iyi bir hız. 10 mbit ne demek peki? Saniyede 1.25 megabyte indirme demek. Yani 1 gigabyte bir dosyayı 14 dk’da filan indirebiliyorsunuz.
Peki 5G ne kadar hızlı olacak? Mevcut hızın 10 ila 100 katı! Yani 1 gigabit ila 100 gigabit! Minimum 1 gigabit bağlantı hızınız olsa 1 gigabyte’lık bir dosyayı indirmeniz ne kadar sürecek peki? Yaklaşık 8 saniye… Hızınız arttıkça indirme hızınız da tabi ki artacak. Saniyelerden, saliselerden bahsedeceğiz. Yani şu anda kullandığımız internet tıpkı 90larda kullandığımız çevirmeli bağlantı gibi hissettirecek bize… Evet daha fazla hız her zaman için daha iyidir. Artık 2160P videoları takılmadan izleyebileceksiniz. Her türlü dosyayı anında paylaşabileceksiniz.

GECİKME/TEPKİ SÜRESİ (LAG)

Şu anda kullandığımız mobil internet bağlantısının gecikme oranı 100 ila 200 milisaniye civarındadır. Yani bu da çok ama çok hızlı. Özellikle bir insanın ortalama tepki süresini düşündüğümüzde. Normal bir insan herhangi bir olaya 300 milisaniye gecikme ile tepki verebiliyor. İşte bu da trafikte neden bu kadar kaza olduğunu bize anlatıyor biraz da.
Peki 5G ile bu gecikme süresi ne olacak? BİR MİLİSANİYE…Bu ne demek biliyor musunuz? Bu gerçek zamanlı demek…Oturduğunuz yerden dünyanın öbür ucundaki bir makineyi, bir arabayı sanki buradaymış gibi kullanabilirsiniz. Ya da bırakırsınız o kendini kullanır.
Sürücüsüz otomobillerden bahsetmişken… Şu anda hiç fena durumda değiller. Gayet gidiyorlar filan. Ama şu anki mobil bağlantı ile 200 ms bir gecikme hala var. Bu nedenle tam olarak güvenli de diyemeyiz. İşte 5G geldiğinde yollarda bulunan sürücüsüz otomobiller trafik ışıkları, tabelalar ve en önemlisi diğer sürücüsüz otomobillerle sürekli ve gerçek zamanlı şekilde iletişim halinde olacaklar. 1 milisaniye tepki süresi ile. Çok rahat şekilde şunu söyleyebiliriz… 5G ile birlikte yolları sürücüsüz otomobillere bırakırsak artık ne kaza olacak ne de trafik olacak…

5G ile birlikte Sanal ve Artırılmış ve hatta Karışık Gerçeklik endüstrisinin birkaç yıl içinde 80 milyar dolarlık bir endüstri haline geleceği tahmin ediliyor. Yani VR Mimarı gibi sanal dünyalar, evler, ürünler tasarlayacak işgücüne ihtiyaç duyulacak…Eğitimde de müthiş bir potansiyel söz konusu. Yani sadece düşünün. Kurtuluş Savaşının VR olarak canlandırması olduğunu ve gözlükleri ve ekipmanı takarak savaşın içine girdiğinizi düşünün… Tarih öğrenmek artık hiç eskisi gibi olmayabilir…Coğrafya dersinde Everest’e tırmandığınızı… İngilizceyi İngiltere’de bir kafede kahve içerken Sanal Arkadaşlarınızla konuşarak geliştirdiğinizi…Bunun için de işte bahsettiğim gibi çok düşük bir gecikme gerekli. 5G de bunu sağlayacak…

BAĞLANABİLİRLİK

Burada kasıt bir bağlantı noktasına kaç cihaz bağlanabildiğidir. Şöyle açıklayalım. Tamamen farazi bir örnek veriyorum, şu anda misal mevcut 4G ağında bir bağlantı noktasına maksimum 10 cihaz bağlanabiliyorsa 5G ile bu 100’ler hatta 1000’lere çıkacak. Bu ne için önemli olsun peki? Tabi ki.. IOT…
Bugün internet bağlantısı derken akılımıza sadece telefonlar, bilgisayarlar filan geliyor ama Nesnelerin İnterneti söz konusu olduğunda oturduğunuz koltuk dahi internete bağlı hale gelebilecek. Sürücüsüz otomobiller için ya da akıllı evler için ihtiyacımız olan şey de tam olarak bu. Mevcut altyapı bunları geliştirmeye müsait değil… Yani “bağlı” bir dünya için 5G yine çok önemli bir rol oynayacak. Peki… Sorun nerede? Yani her şey bu kadar güzel olamaz değil mi?
5G ile ilgili ciddi sağlık sorunlarına neden olacağına dair iddialar var. Bunun nedeni de şu anda baz istasyonları belli bölgelerde, o yüzden uzak kalabiliyoruz ama 5G ile bu tip baz istasyonları yerine mini hücreler denen ufak bağlantı noktaları kullanılacak. Bu ucuz ama güçlü hücrelerden binlercesi sokaklara, evlerimizin çok yakınlarına kurulacak. Buradan da yola çıkarak insan sağlığına dair ciddi endişeler söz konusu. Ancak söz konusu risklerin mevcut risklerden daha fazla olmayacağını söyleyen bilim insanları da az değil. Sanırım ancak bu konudaki tartışma ve araştırmaların sonlanmasını beklemek düşüyor bize.
Peki ne zaman yaygınlaşacak? 2020 itibariyle ivme kazanacağını ve 2025 gibiyse şu anda 4G altyapısının sahip olduğu yaygınlığa sahip olacağını söylüyorlar. 2020’den itibaren kullanılmaya başlanması planlanan 5G teknolojisi mobil cihazların internet hızını artırmasının ötesinde, sürücüsüz araçlarda, sanayide, tarımda, sağlıkta, eğitimde ve başka birçok alanda yeni bir çağı başlatan 4. Sanayi Devrimi’ni hızlandıracak.


Kaynaklar:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TPS (Toyota Production System) ve PUKÖ - Pareto Analizi

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi