Medusa Efsanesi

Mitolojinin Bergen'i. Bahtsız kadını. Acıyla yoğrulmuş bir hayat hikayesi var. Kaderin çelmesine takıılmış ve düşmüş bir kadın Medusa.




***Bu efsanenin başlangıcı Atina'da bulunan Athena tapınağıdır. Efsaneye göre bu tapınakta Phorkus ve Keto'nun üç tane kızları olur. Bu kızların isimleri Sthenno, Euryale ve Medusa'dır. Bu üç kız kardeşten ikisi ölümsüzken yalnızca biri ölümlü olarak dünyaya gelmiştir. O ölümlü kız kardeş ise hikayemizin baş kahramanı olan Medusa'dır.

***Kainatın 'tanrılar ve tanrıçalar' tarafından bölüşülüp yönetildiği çağlarda Medusa herkesi kıskandıran güzelliğiyle tanınır, bütün tanrıları da kendine aşık ederdi.


***Medusa öylesine güzel bir kadındı ki yeryüzünde onun güzelliğine rakip olabilecek bir canlı dahi bulunmazdı. Medusa ise iki kız kardeşi ile birlikte kendini tanrılara adamıştı ve Zeka Tanrıçası Athena’ya ait bir tapınakta yaşıyordu. Phorkus ve Keto’nun kızları olan bu üç kardeşten yalnızca Medusa ölümlüydü.

***Kendi tapınağında yaşayan bu kızların güzelliğinden Athena da etkilense de kendini daha güzel ve daha zeki bulduğu için onları çok önemsemezdi.

***Athena baş tanrı Zeus’un kardeşi, denizlerin efendisi Poseidon ile birlikteydi. Kudretli tanrı Poseidon, karısı Athena’nın tapınağında yaşayan güzeller güzeli Medusa’dan haberdardı...


***Lakin diğer tanrıların bir insana ilgi duyduğu için alay konusu olacağını düşündüğü için kimseye bu ilgisinden bahsetmemişti. Her şeyden haberdar olan Zeus’un izniyle, Tanrıça Athena bu ilgiyi öğrendi ancak Poseidon şiddetle bunu reddedip Athena’dan daha güzel bir canlının var olmadığını söyleyerek onu ikna etti. Poseidon, her ne kadar Athena’nın yüzüne karşı Medusa’ya olan ilgisini inkar etse de onu bir türlü aklından çıkaramıyordu.

***Medusa’ya duyduğu tutku Poseidon’u neredeyse deliliğin eşiğine getirmişti. Sonunda bu vahşi tutkuya engel olamayıp Athena’nın tapınağında Medusa’ya tecavüz etti.


***Medusa, yaşadığı bu kötü olaydan sonra Athena'nın tapınağında kalmaya devam ediyordu etmesine ama harap bir haldeydi. Athena ise olanları duyup büyük bir kıskançlığa ve öfkeye kapılmıştı.

***Yaşadığı aşağılanmanın biletini Medusa’ya kesip onu en ağır şekilde cezalandırmaya karar veren Athena'ya göre Medusa ve kardeşleri büyük acılar çekmeli ve öyle hemen ölmemeliydi...

***Athena, Medusa ve kardeşlerini birer ifrite dönüştürdü. Dünyalar güzeli Medusa’nın yüzü artık öylesine çirkindi ki kimse bakmaya tahammül edemiyordu.


***Saçlarının her bir teli bir yılana dönüşmüştü. Athena bununla yetinmeyip Medusa’yı, bakan herkesi bakışlarıyla taşa dönüştürecek bir lanetle lanetledi.

***Athena’nın Medusa’ya olan öfkesi bir türlü geçmek bilmiyordu. Verdiği cezaların hala yetmediğine kanaat getirip onu öldürmesi için Argos Kralı Akrisios’un kızı Danae’nin Zeus’tan olma oğlu Perseus’u görevlendirdi. Perseus, keskin kılıcıyla Medusa’nın başını gövdesinden ayırdı.

***Bilmedikleri şey ise Medusa’nın Poseidon’un çocuklarına hamile olduğuydu. Çocukları Pegasus ve Chrsyar, Medusa’nın cansız bedeninden çıkıverdiler. Perseus, Medusa’nın başını ve üzerindeki laneti silah olarak kullanmaya devam etti. Her kim Medusa’nın bakışlarıyla karşılaşırsa taşa dönmeye mahkumdu.

***Gorgon olarak adlandırılan Medusa’nın kafası kesildikten sonra kanatlı at olan Pegasus ortaya çıkar. Theogony’de ise Hesiod Chrysaos’un Medusa’nın boynundan çıktığı bilinmektedir. Bu olaylardan sonra Perseus birkaç olay daha yaşamıştır ve Seriphus’a döner. Perseus’un bu olayla çok etkisi olmasa Medusa’nın sonraki olaylarında rol edinmiştir.

***Medusa’nın başından damlayan kanlar zehirli yılanlara dönüşmüştür. Perseus, Medusa’nın başını aldıktan sonra Atlas’a dinlemek için yer sorar ve ret cevabı alır. Bunun üzerine Medusa’nın başını kullanarak, Atlas’ı taşa çevirmek ister. bu sayede, Atlas’ı bir dağa çevirmiştir ve artık Atlas Dağları oluşmuştur. Daha sonra Anromeda ( Kepheus’un kızı) kurban edileceği sırada Medusa’nın başı ile taşa çevrilir ve bu sayede kurtulur. Daha sonra Andromeda ile yola çıkarlar ve Kral Polydektes’e doğru giderler. Fakat bu sırada Polydektes, Perseus’un dönmeyeceğini düşündüğü için Danae’yi rahat bırakmamaktadır. Danae ise bir tapınağın içerisinde oğlunu bekler. Daha sonra Perseus, Medusa’nın başı ile kralın karşısına gelir. Polydektes, bu getirilen şeye inanmaz. Bunun sonucunda Perseus, Medusa’nın başını çıkarır ve krala doğru tutar. Kral artık taş kesilmiştir.

***Medusa'dan sıçrayan kan damlaları ise düştükleri Libya çöllerinde birer yılana dönüşür. Bu yılanlardan birisi, daha sonra Mopsus'u öldürecektir. 

***Perseus, Medusa'nın kesik başını alıp giderken Athena da onun derisini yüzerek Aegis'in markası yapar. İki damla kanını, Kral Erichthonius'a armağan eder. Bu iki damla kanın birisi ölümcül bir zehir, diğeri ise bütün hastalıklara deva olan bir panzehirdir.

***Zavallı Medusa tek bir suçu olmamasına, üstüne üstlük Poseidon tarafından da tecavüze uğramasına rağmen Athena’nın gazabının hedefi olmuş, tek bir güzel gün görmemişti.


***Efsanenin diğer versiyonunda Poseidon'un saldırısının ardından Athena, kimsenin genç bakireden bir daha faydalanmamasını sağlamak için Medusa'yı hiçbir ölümlü ve hatta bazı ölümsüzlerin yüzleşmeye cesaret edemeyecekleri güçlü bir varlığa dönüştürdü.


Kötülüklerden Koruyan Medusa Başı



Antik dönemdeki büyük yapıları ve özel yerleri ziyaret ettiğinizde, pek çoğunda Medusa kabartması veya resmi görmeniz tesadüf değildir. Kendisinin koruyucu gücüne sığınanlar, bu bölgeleri kötülüklerden korumak adına onun figürlerine başvurmuştur. 

Bu sebeple Antik dönemde büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak için Medusa kabartmaları ve resimleri kullanılmıştır. Eski Bizans'ta ise kılıç kabzalarına ve sütunların kaidelerine ters ve yan olarak işlenmiştir…


Medusa'nın Görülebileceği Destinasyonlar



Günümüzde Didim'deki Apollo Tapınağı'nda ve İstanbul'da Yerebatan Sarnıcı'nda Medusa figürleri bulunuyor. 

Apollon Tapınağı'nın yapımında Medusa heykelleri kullanılmak istenmiş ne var ki tapınağın inşaası bir türlü bitmediği için bir çok Medusa figürü yarım kalmış ve günümüze bu şekilde ulaşmış. Yine de en güzel işlenmiş ve günümüze korunak gelmiş Medusa figürlerinden birisi Didim'deki Apollon Tapınağı'nın bahçesinde ziyaretçilerini bekliyor. Burada yarım kalmış Medusa figürlerini görmek de mümkün.

Yerebatan Sarnıcı'ndaki Medusa figürleri ise sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sutunun altında kaide olarak kullanılıyor. Bu iki Medusa başının IV. yüzyıla ait oldukları sanılıyor. Bu başların hangi yapıtlardan alındığı bilinmemekle birlikte Genç Roma Çağı'na ait antik bir yapıdan sökülerek buraya getirildiği ve sarnıcın inşaatında salt sütun kaidesi olarak ihtiyaç duyulduğu için kullanıldığı araştırmacılar tarafından kabul görüyor. Yerebatan Sarnıcı'ndaki iki Medusa başından biri ters diğeri de yan olarak sütun kaidelerine yerleştirilmiş.







Kaynaklar
    
https://www.tatildekirala.com/blog/medusa-efsanesi-nedir-medusanin-gercek-hikayesi/
https://onedio.com/haber/akliniza-bakani-tasa-ceviren-ve-cirkin-gorunumlu-kadin-gelmesin-gecmisten-gunumuze-medusa-nin-gercek-hikayesi-1095644
https://onedio.com/haber/medusa-dan-pandora-ya-yunan-mitolojisindeki-yanlis-anlasilan-kadinlar-ve-hikayeleri-1065162
https://onedio.com/haber/poseidon-tarafindan-tecavuze-ugradigi-yetmezmis-gibi-canavara-donusturulup-oldurulen-medusa-nin-hikayesi-933683
https://www.neredekal.com/blog/medusa-efsanesi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi

Matrix Felsefesi ve Platon' un Mağara Alegorisi