Lev Nikolayeviç Tolstoy
Rus romancı Lev Nikolayeviç Tolstoy, dünyanın en büyük yazarlarından biri olarak görülüyor ve 'Savaş ve Barış' şimdiye kadar yazılmış en büyük romanı olarak kabul ediliyor. Lev Tolstoy, destan romanlarıyla tanınan bir Rus yazardı. Aristokrat bir ailede doğan Tolstoy, daha ahlaki ve ruhsal eserlere geçmeden önce gerçekçi bir kurgu ile yarı otobiyografik romanlar yazdı. Peki, insanların günlük eylemlerini, karakterlerini ve amaçlarını tanımlamada bir usta olan Lev Tolstoy kimdir?
Hayatı
Tolstoy, 28 Ağustos 1828'de, ailesinin konağı olan Yasnaya Polyana'da dünyaya geldi. Konak Rusya'nın Tula eyaletindeydi. Ailenin dört oğlundan en küçüğüydü. Tolstoy'un annesi iki yaşındayken öldü, bunun üzerine babasının uzak kuzeni Tatyana Ergolsky çocukların sorumluluğunu üstlendi. 1837'de Tolstoy'un babası öldü ve Alexandra Osten-Saken çocukların yasal vasisi oldu.
Tolstoy evde Almanca ve Fransızca öğretmenleri tarafından eğitildi. Çok özel bir öğrenci değildi ama oyunlarda iyiydi. Dini bağlılığı Tolstoy üzerinde önemli bir erken etkiydi.
İlk Çalışmaları
1843'te Kazan Üniversitesi'ne girdi. Diplomatik bir kariyer planlayarak Doğu Dilleri Fakültesine girdi. Bu çalışmaları çok zor bularak, iki yıl sonra hukuk okumaya geçti. Tolstoy, 1847'de derecesini almadan üniversiteden ayrıldı. Daha sonra Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan 'Çocukluğum'u bu sıralarda yazdı.
Tolstoy' un en büyük kardeşi Nikolay, Kafkasya'daki askerlik hizmetindeyken onu ziyaret etti. Kardeşi, güneyde kendisine katılmasını istediğinde Tolstoy kabul etti. 1854'te Kırım Savaşı'na subay olarak katıldı. Tolstoy, Kırım Savaşı sırasında yazmaya devam edebildi. Tolstoy burada otobiyografik üçlemesinin ikinci kısmı olan Gençlik' i yazmayı başardı. Ayrıca Tolstoy, savaşın çarpıcı çelişkileri hakkındaki görüşlerini üç bölümlük bir dizi olan Sivastopol Masalları aracılığıyla da dile getirdi .
Kırım Savaşı Yılları
Kırım Savaşı sona erdiğinde ve Tolstoy ordudan ayrıldıktan sonra Rusya'ya döndü. Gelişen yazar, St.Petersburg edebiyat sahnesinde yüksek talep gördü. Savaş ve Barış'ın ilk bölümünü tamamladı yayınlandı.Yeni romanı, popüler ve eleştirel tepkinin fantastik bir dökümü yarattı. Savaşı ve Barış, Tolstoy'un kişisel yaşamının zirvesiydi. Karakterleri, ailesiyle tüm ilişkileri de dahil olmak üzere tanıştığı neredeyse herkesi temsil ediyor. Kitapta, toplar ve savaşlar, doğum ve ölüm, hepsi inanılmaz ayrıntılı olarak tanımlandı.
Ayrıca 1873-1877 yılları arasında Tolstoy, başyapıtlarından ikincisi Anna Karenina'da çalıştı. Tolstoy'un romandan kazandığı telif hakları hızla büyüyen zenginliğine katkıda bulundu.
Dini Dönüşüm Yılları
Anna Karenina'nın başarısına rağmen, romanın tamamlanmasının ardından Tolstoy manevi bir kriz yaşadı ve depresyona girdi. Yaşamın anlamını ortaya çıkarmak için mücadele eden Tolstoy, ilk önce Rus Ortodoks Kilisesi'ne gitti, ancak orada aradığı cevapları bulamadı. Hristiyan kiliselerinin yozlaşmış olduğuna ve organize din yerine kendi inançlarını geliştirdiğine inanmaya başladı. Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edildi ve uzun zaman polis tarafından gizlice izlendi.
1898'de Tolstoy, manevi dönüşümünün ardından geliştirdiği inançlarını eleştirdiği bir kurgu çalışmasını yazdı. Ertesi yıl üçüncü uzun romanı Diriliş'i yazdı. Eser biraz övgü alırken, önceki romanlarının başarısı ve beğeni ile pek eşleşmedi.
Tolstoy son yıllarında Marksizm'den etkilenerek mal varlığını köylülere dağıttı ve onlar gibi daha minimal bir hayat yaşamaya başladı.
Evliliği ve Çocukları
Eylül 1862'de Tolstoy, kendisinden on altı yaş küçük bir kadın olan Sofya Andreyevna Bers ile evlendi. Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs 18 yaşında idi ve aralarında 16 yaş fark vardı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocuklardan 3'ü bebek iken, biri 5, diğeri de henüz 7 yaşlarında iken öldü. Tanınmış bir Moskova doktorunun kızı olan Bers, güzel, zeki bir kadındı. Evliliklerinin ilk on yılı Tolstoy'a büyük mutluluklar yaşattı. Ancak Tolstoy yaşlandığında ve mal varlığını dağıttığında ailesi ile arası açıldı.
Ölümü
Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Kasım 1910'da, Rusya Astapovo'da bir tren deposunun istasyon müdürü, evini Tolstoy'a açtı ve hasta yazarın dinlenmesine izin verdi. 20 Kasım 1910'da Astapovo tren istasyonunda zatürreden hayatını kaybetti. Yasnaya Polyana'ya gömüldü.
19. Yüzyıl'da Rus Edebiyatı'nın şekillenmesinde büyük pay sahibi olan ve 1910 yılında hayatını kaybeden usta yazar Tolstoy, bizlere yaşamın tam da kendisine dair bir takım düşünceler bıraktı. Birinci Dünya Savaşı'na doğru giden dünyanın içinde bulunduğu içler acısı durumu gözlemleyen ve bunu eserlerinde işleyen yazar, bizlere her ne olursa olsun ahlakımızı yitirmememizi ve eğer önce biz iyi olursak, dünyanın geri kalanının da iyi olacağını öğütlüyordu.
İşte Tolstoy yaşama dair yaptığı tespitler;
1. "Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar."
2. "Kimse, kimseyi küçümseyecek kadar büyük değildir, bilmelisin. Küçümsediğin her şey için gün gelir, önemsediğin bir bedel ödersin."
3. "Hayat ne gideni geri getirir, ne de kaybettiğin zamanı geri çevirir. Ya yaşaman gerekenleri zamanında yaşayacaksın, ya da yaşamadım diye ağlamayacaksın."
4. "İnsanoğlunun değeri bir kesirle ifade edilecek olursa; payı gerçek kişiliğini gösterir, paydası da kendisini ne zannettiğini. Payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür."
5. "Bozuk para insanın cebini deler, bozuk insan da kalbini. Bu yüzden harcayın ikisini de gitsin."
6. "İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir."
7. "Herkes insanlığın kötüye gittiğini kabul eder ama hiç kimse kendisinin kötüye gittiğini kabul etmez."
8. "Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez."
9. "Varlığı bir şey kazandırmayan insanların, yokluğu hiçbir şey kaybettirmez."
10. "Ne diye şeytana kızarsın? Bir iyilik yap da, o sana kızsın."
11. "Bil ki, yaşadıklarınla değil yaşattıklarınla anılırsın. Ve Unutma; ne yaşattıysan elbet bir gün onu yaşarsın."
12. "Bir kadının kaderi, sevdiği adamın ihanetiyle sevmediği adamın sadakati arasında çizilir."
13. "Bir insanı bulunduğu mevkiyle değil, göz koyduğu mevkiyle ölçmek gerekir."
14. "Güzel olan sevgili değildir, sevgili olan güzeldir."
15. "En güçlü iki savaşçı sabır ve zamandır."
16. "Mutluluğu ihtiraslarda değil kendi yüreğinizde arayın. Mutluluğun kaynağı dışımızda değil içimizdedir."
17. "Bir insan acı duyarsa canlıdır. Başkasının acısını duyarsa insandır."
18. "Hayat bizi resmen dört işlemle sınar; gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der."
19. "İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruştadır."
Tolstoy hayatı boyunca adaletsizlik, biçimsel din ve eşitsizliğinin önde gelen eleştirmenlerinden oldu.
Tolstoy'a göre 'Açlık insanı öldüren, partileri yaşatan bir olaydır.' Ahlaki bir düşünür ve sosyal bir reformcu olan Tolstoy, ciddi ahlaki görüşlere sahipti.
- 'Sıkıntı sürecinde olgunlaşan, düşünceyle yoğunlaşan, emekle hazırlanan ve en iyiyi vermeyi amaçlayan faaliyete sanat denir.'
- 'Yaşamak için bırakılmış bir yön baktım, yoktu: Ben direnmek için elimden gelin yaptım.'
- 'Uzak ve imkansız gözüken bir şey, bir anda yakın ve mümkün olabilir.'
- 'Kıskançlık, insanı alçaltan ve küçülten bir duygudur.'
- 'Bir insan treni kaçırırsa başka bir tren gelir onu alır. Bir ulus treni kaçırırsa başka bir ulus gelir onu alır.'
- 'Mutlu olmak istiyorsanız, olun.'
- 'Her zaman kalbimizden gelen ve doğru bulduğumuz sese uymalıyız, çünkü o ses hiçbir zaman yalan söylemez.'
- 'Gerçek değer; gelmesi boşluk dolduran değil gitmesi boşluk yaratan.'
- 'Bütün mutlu aileler birbirlerine benzerler, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.'
- 'Müzik duygunun kısaltılmış halidir.'
- 'Gerçek hayat, minik değişiklikler meydana geldiğinde yaşanır.'
- 'Her şey beklemesini bilen kişiye kendiliğinden gelir.'
Kaynaklar
https://onedio.com/haber/lev-tolstoy-kimdir-lev-tolstoy-un-hayati-olumu-ve-eserleri-1009035
https://onedio.com/haber/rus-edebiyatinin-efsane-yazari-tolstoy-dan-yasaminiza-isik-tutacak-hayat-dersleri-511455
https://onedio.com/haber/lev-tolstoy-un-sozleri-tolstoy-un-kaleminden-en-anlamli-ve-guzel-sozler-998896
Yorumlar
Yorum Gönder