BULANIK MANTIK (FUZZY LOGIC)

2019 – 2020 ilk dönem eğitim-öğretim açılışında öğrencilerime mutlaka ilk ders fuzzy logic kuramından bahsederim. Yine geleneğimi bozmadım. Öğrencilerime bulanık mantık ve hayat arasındaki derin bağlantıdan söz ettim. Daima hayatın içinde olasılıklarla karşılaşacaklar ve bu olasıklar çoğu zaman aleyhlerine gelişecek. Böyle durumlarda olasılık oranlarının hiçbir önemi olmadığı sadece hassasiyet hislerinin önemli olduğunu anlattım. Ardından şöyle devam ettim: “Başınıza ne gelirse gelsin. Hangi çıkmaza girerseniz girin. Asla şunu unutmayın; Mücadeleniz olasılıklar ve olasılıklar arasındaki fuzzy logic oranı üzerine gelişecek. Ne demek istiyorum. Asla olmaz, kesinlikle olur ifadelerinden uzak durun. Olmaz ve olur birbirine en yakın ifadeler olsa da mutlaklığı en tartışılır kavramlardır. Şöyle düşünün, öyle bir şey meydana gelir tüm yaşamınızı elinizden alabilir. Hayatta sadece nefes alabilecek konumda kalabilirsiniz. Fakat en ufak bir umut, ihtimal görecelidir. Yaşadağımız sürece her şey aynı orana sahiptir. Olasılıklara sayısal rakam veren aslında matematik değil hislerimizdir. Bu nedenle bir konu hakkında düşünürken düşünce torbanızın içine küçük ya da büyük demeden tüm ihtimalleri atın. Siz ne kadar ihtimali atabilirseniz başarılı karar verme süreciniz o kadar pozitif gerçekleşir.

Bulanık mantık sistemiyle düşünün hassasiyet oranlarınızı siz belirleyin. Siz inancınızı her zaman doğrudan yana tutun. Bu konuşmalarımın ardından öğrencilerimden çeşitli yorumlar geldi. Yorumlarından anladım ki beni anladılar. Online eğitime geçtiğimiz şu günlerde öğrencilerim bu konuşmalarımı hatırlayıp bana anlattı. Üzerine yeniden düşündük. Ardından şunları ekledim. Hesaplanan olasılıklar ve hesaplanamayan ama var olan olasılıklar. Tüm bunlar bir yana aynı zamanda henüz yaratılmamış olasılıklar vardır. Dünya üzerinde milyarlarca insanı etkileyen Covid 19 virüsü tüm hesapları bozdu. Kimse, dünya bilim insanlarının engellemede bu denli zorluk çekebileceği bir virüsle karşılaşma ihtimalini belki düşünemiyordu. Mutlaka düşünenlerde vardır. Lakin şunu kabul etmeliyiz ki, dünya şaşkın. İnsanlar gözle görünmeyen virüsün gelip dünyamızı ters düz edeceğini bu denli hayal etmiyordu. Arkadaşlarımdan şöyle sözler duyuyorum; “Film sahnesinin içinde gibiyiz.” bu sözleri söyleyenlerin çoğu bilim insanları.

Yine fuzzy logic mantığına göre olasılıkların ve eylemlerin arasındaki hassasiyet oranlarını doğru kurmamız gerekiyor. Düşüncem odur ki, olumlu düşünerek yarı yarıya olarak gördüğüm umut ve umutsuzluk olasılıklarını umut lehine çevirelim. Herkes kendi iç dünyasına dönüp muhasebe yapmalı. Karşılaştığımız bu insanlık dramında ders çıkarmalı. Unutulmamalı ki, ihtimaller ihtimalleri doğurur. İnsanlık adına umutların yeşermesi için hissi anlamda olumlu düşünceler yaymalıyız. Umarım insanlık yaşadığı bu dramdan en iyi sonuçları çıkarır.

Kaynak: Serhat Dalgalıdere / 2020 Mart 26 – Ev Yazıları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çöp DNA (İnsan DNA' sının %98' i)

Bakım Yönetimi

Matrix Felsefesi ve Platon' un Mağara Alegorisi